Kaasmarkten Edam deze zomer afgeblazen

Vanwege het Coronavirus zullen er deze zomer geen toeristische kaasmarkten in Edam worden gehouden.

Het bestuur van de Stichting Kaasmarkt Edam is van mening dat het niet verantwoord is om haar vrijwilligers onnodig aan de gevaren van het virus bloot te stellen. Tevens is het voor publiek en uitvoerenden tijdens de markten niet goed doenlijk om de beperkende maatregelen zoals de 1,5 meter afstand en het verbod op samenscholing na te leven. Terwijl het bovendien de vraag is of er überhaupt toeristen zullen zijn nu de thans geldende reisbeperkingen naar het zich laat aanzien voor een langere periode van kracht zullen blijven.

Ook kan het volgens de stichting dit jaar niet aan de orde zijn om een beroep te doen op haar gebruikelijke sponsoren omdat die hoogstwaarschijnlijk al meer dan genoeg in hun eigen onderneming hebben te verhapstukken. Na rijp beraad heeft het kaasmarktbestuur daarom de knoop uiteindelijk doorgehakt en besloten tot de ingrijpende stap van algehele afgelasting. Daarmee komt in Edam een breuk in de onafgebroken reeks kaasmarkten sinds 1989. Tragisch maar onvermijdelijk.

In de loop der jaren zijn de historische kaasmarkten van Edam uitgegroeid tot een niet meer weg te denken evenement en een icoon van het toerisme in de gemeente Edam-Volendam. Aansprekende streek- en landgenoten zetten de markten luister bij door hun aanwezigheid en het luiden van de bel. Toeristen uit binnen- en buitenland komen in grote getale in de zomermaanden kijken hoe de Edammertjes per roeiboot of kaasbrik op de schilderachtige markt worden aangevoerd en verhandeld. Helaas kan het dit jaar niet zo zijn. Maar volgend jaar beslist weer!

Updated: 21 april 2020 — 20:38

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.